Home » D:News » 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a ajuns pe Luna

40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a ajuns pe Luna

Publicat: 17.07.2009
Sarbatoreste alaturi de DESCOPERA.ro 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand astronautul Neil Armstrong rostea memorabila fraza: "Acesta este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire" de pe solul lunar. Afla care sunt toate misterele si controversele misiunii Apollo 11, cum s-a format satelitul Terrei si ce ascunde el, de ce cursa spatiala pentru cucerirea Lunii a apus si care sunt sansele ca un echipaj uman sa se reintoarca pe Selena. Totul intr-un regal de articole si stiri dedicate de portalul DESCOPERA.ro celebrarii a 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna.

UPDATE: vezi aici o serie de fotografii inedite cu oamenii care au facut aselenizarea posibila.

 

1.) A fost sau n-a fost: Aselenizarea – marea farsa a secolului XX

20 iulie 1969. Peste 500 de milioane de oameni urmaresc cu sufletul la gura cea mai mare realizare de pana atunci a omenirii…aselenizarea primei nave cu echipaj uman. “Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire”, celebra expresie a astronautului american, Neil Armstrong, facea inconjurul lumii intr-o fractiune de secunda. Umanitatea pasea alaturi de echipajul american intr-o noua era. Si totusi, suspiciunea isi facea loc in inimile martorilor acelui eveniment odata cu primele analize amanuntite ale imaginilor selenare, si o intrebare incoltea in mintea tuturor… A ajuns Armstrong pe Luna sau totul a fost doar o farsa uriasa cu implicatii planetare? Afla care sunt cele mai percutante teorii ale conspiratiei care afirma ca Neil Armstrong nu a ajuns niciodata pe Luna.

 

2.) Misiunea Apollo 11 a fost re-creata pe internet

La 40 de ani de la istorica misiune spatiala care a dus primii oameni pe Luna, Apollo 11 porneste din nou la drum – de data acesta intr-o calatorie virtuala spre satelitul natural al Pamantului. Cei dornici de a lua parte la aventura selenara pot intra acum in spatiul virtual in care este reconstituita calatoria navei Apollo 11. Afla mai multe detalii despre cum poti reface tu singur istorica calatorie pe Luna a lui Neil Armstrog.

 

3.) Strategia NASA pe termen lung: Luna este un element-cheie al cuceririi sistemului solar

"Intre 2015 si 2020 vom pune din nou piciorul pe Luna. Iar in 2030 vom pleca spre Marte". Noua strategie spatiala se intinde pe mai multe etape: Luna – Baza lunara – Marte. In acest context, Luna e privita ca un avanpost al calatoriei spre Marte. Baza lunara va fi trambulina lansarii omului spre Planeta Rosie, profitand de campul gravitational redus – fapt ce va asigura reducerea cantitatii de energie necesara si, evident, costuri mai mici pentru initierea calatoriei spre Marte. Primul pas ce trebuie facut este inlocuirea actualei navete spatiale, aflata in functiune din 1981 si avand la activ circa o suta de misiuni. Afla mai multe despre noua generatie de nave spatiale si importanta Lunii in cucerirea sistemului solar.

 

4.) Robotii vor construi prima baza de pe Luna

Conform unui studiu dat recent publicitatii de NASA, constuirea primelor baze si laboratoare permanente de pe Luna va intra in atributiile a doi roboti, fiecare in greutate de 150 kilograme. Costurile intregului proiect sunt estimate la 200-300 milioane dolari. Vor fi in stare robotii sa paseasca pe urmele lui Neil Armstrong, la 40 de ani de la aselenizare? Afla mai multe detalii despre stadiul proiectului robotilor care vor construi baza selenara.

 

5.) NASA planuieste sa se intoarca pe Luna in 2020

In vederea acestei misiuni, agentia spatiala americana a semnat deja un contract de achizitionare a noii generatii de costume spatiale precum si a sondelor “Altair”, necesare aterizarii pe suprafata Lunii. Noile costume astronautice vor fi realizate de Oceaneering International, o companie specializata initial in echipamentele marine dar implicata recent si in sectorul spatial. Afla mai multe detalii despre pregatirile NASA pentru intoarcerea pe Luna.

  

6.) Descopera misterele Lunii. Exista, oare, apa si extraterestrii pe Luna?

  • Ascunde NASA existenta ruinelor de pe Luna? Ken Johnston, fostul manager al departamentului Data and Photo Control, care a lucrat in laboratorul NASA in timpul programului lunar Apollo 11, a facut o serie de declaratii incendiare, care au socat opinia publica americana. Fostul expert NASA declara nici mai mult nici mai putin ca in timpul misiunii Apollo 11 au fost identificate pe Luna vechi ruine de origine artificiala. Astronautii au facut fotografii ale obiectelor pe care le-au gasit, insa NASA a ordonat ca aceste imagini sa fie distruse. Afla mai multe despre controversatul subiect al ruinelor care ar putea exista pe Luna.

  • In timp ce una dintre binecunoscutele teorii ale conspiratiei acuza falsificarea aselenizarii, o alta varianta de scepticism al epocii spatiului cosmic sustine ca NASA a trimis, intr-adevar, oameni pe Luna, dar a pastrat tacerea cu privire la inteligenta extraterestra descoperita de astronauti aici. Afla totul despre misterioasa operatiune secreta Luna-Marte.

  • Exista apa pe Luna? In urma unei noi analize a rocilor colectate de pe suprafata Lunii de catre Apollo 15, cercetatorii de la Brown University, au identificat prezenta apei in interiorul acestora. Afla mai multe despre posibilitatea existentei apei pe Luna.

  • Magnetismul selenar este unul dintre marile mistere neelucidate al stiintei. Unul dintre cele mai controversate mistere declansate de misiunile pe Luna ale navelor spatiale Apollo este natura magnetizata a mostrelor de roca aduse pe Pamant pentru cercetare. Afla mai multe detalii despre acest mister selenar.

 

 

7.) Apocalipsa dupa Luna

Cu 4,5 miliarde de ani in urma, in locul Pamantului si al Lunii se gasea o planeta tanara si ostila vietii. O coliziune uriasa cu un obiect de talia lui Marte avea sa-i modifice existenta pentru totdeauna. Cele doua corpuri s-au izbit puternic, s-au contopit, iar bucati din ele au fost proiectate la sute de mii de kilometri. In urmatoarele 10 milioane de ani rocile din jurul noului Pamant s-au grupat si au dat nastere singurului nostru satelit natural. Descopera misterioasa istorie a Lunii.

 

8.) Ce s-ar fi intamplat daca Luna nu s-ar fi format?

Un astronom v-ar raspunde ca, in primul rand, asta ar fi un dezastru cosmic: s-ar deranja echilibrul Sistemului Solar si ar fi perturbata traiectoria Pamantului. Un geofizician v-ar semnala disparitia mareelor, urmata, probabil, si de deranjarea motorului hidraulic al planetei, adica a marilor curenti oceanici. Afla toate implicatiile scenariului care presupune ca Luna nu s-ar fi format, inchipuit de celebrul scriitor Alexandru Mironov.

 

9.) Americanii vor cultiva legume pe Luna

Oamenii de stiinta din SUA planuiesc sa experimenteze cultivarea unor plante – precum varza de Bruxelles – pe Luna, pentru a afla daca ca o viitoare colonie selenara si-ar putea produce singura hrana. Compania americana Paragon Space Development Corporation, care intreprinde experimentul in colaborare cu NASA, a anuntat ca planuieste sa debarce pe Luna cateva mini-sere destinate cultivarii de flori si legume rezistente, cum sunt cele  din familia verzei. Afla mai multe despre proiectul cultivarii legumelor pe Luna.

 

10.) Cel mai memorabil moment din istoria televiziunii: Neil Armstrong pasind pe Luna

Un nou studiu asupra audientelor din televiziune, efectuat pe un esantion de 3.000 de telespectatori, a revelat cel mai memorabil moment din istoria televiziunii de pana acum: Neil Armstrong pasind pe Luna! Afla mai multe amanunte

Cu ocazia aniversarii a 40 de ani de cand Neil Armstrong si Buzz Aldrin deveneau primii oameni care au calcat pe solul lunar, NASA a restaurat o parte dintre peliculele realizate atunci, corectand imaginile cu ajutorul tehnologiei digitale. De asemnea, unele secvente au stat inchise in arhive timp de 40 de ani, fiind aratate azi pentru prima oara publicului larg. Toate acestea se pot viziona pe site-ul NASA, aici.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool